Bilgisayar Nasıl Temizlenir?

bilgisayar nasıl temizlenir
Günlük hayatımızın vazgeçilmezleri arasına giren bilgisayarların uzun ömürlü ve verimli çalışmaları için periyodik bir biçimde fiziksel ve yazılımsal olarak temizlenmeleri gerekmektedir. Bu temizlikler yapılmadığı takdirde bilgisayarımıza kasma, donma vb. sorunlar ile aşırı tozun neden olduğu yanma vb. durumları söz konusu olacaktır. Bilgisayarlarımızın fiziksel olarak en büyük düşmanı tozdur. Uzun süreli temizlik yapılmayan bilgisayarların fan, işlemci anakart ve ekran kartı gibi parçalarının üzerine yapışıp biriken tozlar zamanla bu parçaların aşırı ısınmasına ve donanımsal arızalara neden olmaktadır.

Eğer masa üstü olarak tabir edilen kasalı bilgisayarlardan kullanıyorsanız bu temizliği yapmak kolay olmakta ve fazla vaktinizi almamaktadır. Bu temizlik için en pratik araç bir hava kompresörü veya havayı belirli bir tazyikle dışarı üfleyebilen bir araçtır. Bilgisayar kasasının içini açıp sökülebilen parçaları söktükten sonra hava kompresörümüzü çalıştırarak bilgisayarımızın tozlanmış bölgelerinin ve özellikle en çok toz toplayan işlemci, anakart ve ekran kartı fanlarının temizliğini sağlamamız gerekmektedir. Bu noktada kompresörden çıkan havanın şiddeti önemlidir. Çok şiddetli bir biçimde yapılan temizlik; bilgisayarın parçalarına zarar verip geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir. Temizlik yapıldıktan sonra parçaların dikkatlice yerlerine yerleştirilmesi önemlidir.

Laptop bilgisayar kullanıcılarının aklına hemen laptop bilgisayar nasıl temizlenir sorusu gelmektedir. Laptop bilgisayarların parçaları masa üstü bilgisayarlara göre daha hassas olduğu için temizliği daha nazik ve daha özenli bir biçimde yapılmalıdır. Eğer laptop bilgisayarımızın içini daha önce açmadıysak veya bu işlemden anlamıyorsak kesinlikle temizlik için yetkili bir servise götürmeliyiz. Laptop bilgisayarın temizliğini yine hava kompresörü beyaz benzeri bir araç ile laptopun kasasının üzerinde bulunan hava deliklerinden yapmamız gerekmektedir. Bu işlem esnasında masa üstü bilgisayarın temizliğinde olduğu gibi temizlik yapılacak bölgeye tutulan havanın şiddeti önemlidir.

Bilgisayarlarımız yazılımsal olarak da temizliğe ihtiyaç duyarlar. Bunun için öncelikle bilgisayarlarımızda mutlaka bir antivirüs programı kurulu olmalıdır. Haftalık periyotlarla internet tarayıcımızın geçmişini temizlemeliyiz. Bunun yanı sıra bilgisayarımıza kurup kaldırdığımız programlar arkalarında mutlaka gereksiz dosyalar bırakmaktadırlar. Ccleaner tarzı programlar ile bilgisayarımızın yazılımsal temizliğini rahatlıkla gerçekleştirebiliriz. Buna rağmen bilgisayarımızdaki kasma, donma sorunlarına çözüm bulamıyorsak maalesef bilgisayarımıza format atmamız gerekecektir.

 
Etiketler: Makale
Şubat 20, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR